Kat Gezocht

Manx

Uiterlijk

Middelgroot, ‘cobby' en gespierd lichaam met een gewicht van 4 (poezen) of 5 (katers) kg. De Manx kat is een stevig, rond en bol type huiskat waaraan alles eigenlijk rond en bol moet zijn: rond hoofd, rond lichaam, stevige benen en een bol gezicht. Het kenmerk dat het meest opvalt aan de Manx is de afwezigheid van de staart bij showexemplaren. Toch is de Manx kat niet altijd helemaal staartloos, er zijn zelfs vijf types staartverkorting bij de Manx kat: Rumpy, geheel staartloos; Rumpy Riser, maximaal drie staartwervels die vaak bijna niet zichtbaar zijn; Stumpy, een korte stompstaart; Longy, alles van een halve staart tot bijna een hele staart; Tailed, een volledige staart. Alleen de eerste vier types dragen het gen voor de staartverkorting, de Tailed niet maar kan met een partner die het staartverkortingsgen wel draagt wel gebruikt worden voor de fok. In één nestje kunnen alle vijf staartlengtes voorkomen en het is nooit te voorspellen welke staartlengtes de kittens na de geboorte zullen vertonen. Manx katten komen voor in de normale huiskattenkleuren d.w.z., dat alle kleuren die verkregen zijn door het kruisen met andere rassen (sorrel of burmeeskleurig) niet zijn toegestaan. Manx katten komen voor in twee vachtlengtes: een korte variant met een stevige dubbele vacht die wat weg heeft van een konijnenvacht en de halflange variant die wat zachter is en bij de FIFe Cymric heet.

Karakter

Het karakter van de Manx is zachtaardig, harmonieus en aanhankelijk. Het zijn echte gezelschapsdieren en ze kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Ze hechten zich meestal aan één persoon in het gezin. De Manx kan geleerd worden te apporteren, bijvoorbeeld met propjes papier of een balletje. Ook kan manxkatten geleerd worden aan een tuigje te lopen. De Manx is erg speels en blijft dit tot op hoge leeftijd.

Historie

Het ras is ontstaan op het eiland Man, een onafhankelijk eiland vallend onder de Britse Kroon in de Ierse zee waar het eeuwen geleden, mogelijk als een spontane mutatie, is ontstaan en er kittens geboren werden zonder staart of met een kort stompstaartje. Omdat de eigenschap voor de overleving geen negatieve effecten heeft, plantten de dieren zich voort en aangezien het gen dominant vererft, verspreidde de eigenschap zich snel. De lokale bevolking heeft zich al meer dan eens verbazend uitgesproken over katten mét staart; deze waren bij hen onbekend.Enkele catteries die met de manx werken

  Alle catteries die met de manx werken  


Deel dit kattenras

Volg ons

Gratis registreren

Na registratie kun je direct advertenties aanmaken.

Registreren

Nieuwste advertenties

Zoek jouw kat