Kat Gezocht

Lelies zijn giftig voor katten

De meeste baasjes weten het niet, maar lelies zijn giftig voor katten. Dit in tegenstelling tot honden waarbij het slechts milde darmklachten veroorzaakt. De geur van lelies trekt veel katten aan. Het komt voor dat katten aan lelies snuffelen, likken of kauwen.

Het gif

De exacte stof die giftig is voor katten is nog niet bekend. Wel is het bekend dat alle delen van de lelie giftig zijn. Dus zowel de balderen, bloemen, stengel en het stuifmeel. Zelfs het drinken van het water uit een vaas met lelies kan ernstige gevolgen hebben voor de kat.

Verschijnselen

Verschijnselen die optreden bij de vergiftiging zijn sloomheid, geen eetlust, veel drinklust met veel plassen als gevolg, uitdrogen en braken. Daarnaast kan de kat te maken krijgen met co√∂rdinatiestoornissen, trillen en epileptische aanvallen. In een later stadium stopt de urineproductie. Een dierenarts kan vaststellen dat de nieren gezwollen en pijnlijk zijn.

Gevolgen

Bij bovenstaande verschijnselen moet er snel en adequaat gereageerd worden. Neem direct contact op met een dierenarts. Binnen een uur na de vergiftiging kan het nog helpen de darmen te spoelen. Wacht je langer dan wordt de kans groter dat het gif is opgenomen door het lichaam van de kat. Infusen zijn dan nog het laatste redmiddel. In 36-72 uur kunnen de nieren ermee ophouden. Hoe sneller wordt gehandeld des te groter de overlevingskans voor de kat.


Delen

Volg ons

Gratis registreren

Na registratie kun je direct advertenties aanmaken.

Registreren

Nieuwste advertenties

Zoek jouw kat