Kat Gezocht

Waar koop je een raskat en waarop moet je letten

Een raskat of kitten koop je bij een cattery. Er zijn verschillende manieren om met een cattery in contact te komen. Via bemiddeling van de kattenverenigingen, via advertenties in tijdschriften, via internet of op een kattenshow. En uiteraard ook via het overzicht van catteries op deze website.

Koop in ieder geval NOOIT je raskat of kitten in een dierenwinkel! Waarom niet? Daar zijn meer dan genoeg redenen voor te noemen, echter de belangrijkste zijn toch wel:

  1. Je weet niets van de opvoeding van het kitten (is het wel gesocialiseerd?)
  2. Je weet niets over de achtergrond van het kitten (geen stamboom)

Het idee dat je zo'n lief kitten zult "redden" uit zo'n dierenwinkel is ook een illusie. Is het kitten aan u verkocht?
Mooi, dan kunnen ze er weer een volgende neerzetten!

De beste weg is en blijft via een cattery of fokker, die is aangesloten bij een erkende kattenvereniging. De beste en leukste manier om met hen in contact te komen is door het bezoeken van een kattenshow. Daar zijn wel niet de kittens te zien, maar volwassen raskatten en hun eigenaren. Dé plek om kennis te maken met serieuze fokkers en geweldige raskatten! Tijdens zo'n kattenshow kun je bijvoorbeeld met één van de fokkers een afspraak maken om zijn of haar cattery te bezoeken. Ook kun je telefonisch met hen contact opnemen voor een vrijblijvend bezoek.

Afspraak met een cattery

Het is helemaal niet verkeerd om meerdere catteries te bezoeken. Je hoeft echt niet meteen bij de eerste de beste een keuze te maken of tot aanschaf over te gaan. Kijk eerst eens rond. Het is erg belangrijk een fokker te vinden waar je je prettig bij voelt. Het moet niet alleen tussen jou en het kitten klikken, maar ook je relatie met de fokker kan erg belangrijk zijn. Stel je kitten wordt ziek, dan is het heel fijn als je voor vragen ook bij je fokker terecht kunt. Of je wilt gaan showen, wellicht dat je fokker je daarbij wil helpen. Misschien wil je zelf wel een nestje met je raskat. Ook dan is een goede samenwerking tussen jou en de fokker belangrijk!

Waar op letten

Kijk goed rond. Is het er schoon en ruikt het er fris? Natuurlijk is het onmogelijk om in een cattery met meerdere katten geen rondslingerend kattengrind aan te treffen... katten kunnen een opgeruimd huis binnen tien minuten omturnen, maar dat verschil is nog wel te zien. Ruikt het er fris? Als er een dekkater aanwezig is kan het natuurlijk zijn dat je zijn geur ruikt, maar je moet niet naar adem hoeven te happen door een overheersende katergeur.... Hoe reageren de katten op je aanwezigheid? Over het algemeen zullen de katers nieuwsgierig naar  je toekomen. De poezen zijn over het algemeen wat meer behoudender. Geef ze de tijd en loop niet meteen op ze af. Wat in ieder geval niet goed is, is als de katten schuw en schuchter zijn en zich voor je verstoppen. Of zelfs met de oren in de nek vanaf een beschutte plek aan gaan liggen staren!

En dan kijk je natuurlijk ook naar de manier waarop de kittens opgevoed worden. Worden ze goed gesocialiseerd? Lopen ze vrij in huis rond tussen de andere katten, honden en eventueel kinderen? Het is natuurlijk mogelijk dat de kittens nog in een kooi zitten. Zeker als er meerdere nestjes aanwezig zijn op het
moment dat je de cattery bezoekt. Let erop dat de kittens speels zijn en niet schuw. Kortom, probeer erachter te komen of de kittens in deze cattery opgroeien als een echt "gezinslid" en niet als een voorwerp dat binnenkort toch verkocht wordt. Kijk ook of het kitten gezond is. Niest het kitten of heeft het vieze oogjes? Vraag de fokker er dan naar, het kan zijn dat het inderdaad wat mankeert, maar een goede fokker zal je daarover dan informeren. Vertellen wat eraan gedaan wordt en sterker nog, de fokker zal je dit kitten niet eens mee naar huis geven, totdat het 100% in orde is!

Vragen aan de fokker

Met de aanschaf van raskat zijn een hoop kosten gemoeid. Het is helemaal niet verkeerd om er dan ook voor te zorgen dat je een goede en weloverwogen keuze maakt. Het is helemaal niet vreemd om een aantal vragen aan de fokker te stellen. Deze zal misschien niet alle vragen volledig kunnen beantwoorden, maar zorg ervoor dat de antwoorden die je krijgt bevredigend en dusdanig zijn dat je geen twijfel meer hebt. Krijg je vage of helemaal geen antwoorden? Kijk dan verder! Is de fokker niet bereid om alle vragen te beantwoorden of reageert hij of zij nogal geïrriteerd? Kijk ook dan snel verder! De meeste fokkers zijn trots op wat ze doen en vertellen daar graag voluit over. Natuurlijk vraag je wel van te voren of het de fokker uitkomt als je eerst wat vragen stelt! Het kan natuurlijk zo zijn dat je ongelegen belt. Maak dan gewoon een afspraak om een andere keer terug te bellen of een keer op bezoek te gaan. 

Mogelijke vragen:

  1. Show je met je katten of heb je met je kat geshowd? Een "ja" op deze vraag is de meest logische. Het showen van katten is niet alleen maar om prijzen binnen te slepen, maar vooral om te zien of de kat wel of niet voldoet aan de rasstandaard. Voldoet een kat daar niet aan, dan is het niet raadzaam om met deze kat te fokken!
  2. Is je cattery aangesloten bij een kattenvereniging? Er is absoluut geen reden voor een fokker om niet aangesloten te zijn bij een kattenvereniging.
  3. Krijgt mijn kitten een stamboom mee? Hierop is het antwoord "ja" en je krijgt deze mee op het moment dat je het kitten af komt halen of op het moment dat de fokker het kitten bij je thuis komt brengen.
  4. Hoe oud is het kitten als ik het mee naar huis mag nemen? Volgens de regels van de erkende kattenverenigingen mag een kitten pas afgegeven, verkocht, of in ontvangst worden genomen worden aan/door de nieuwe eigenaar, indien het gezond is, tenminste 1 kg weegt en tenminste 12 weken oud is. Het kitten is pas één week na de laatste enting volledig beschermd! Iedere fokker die zijn kitten eerder dan tien weken aan je probeert te verkopen is meer geïnteresseerd in geld, dan in het welzijn van zijn of haar kitten!
  5. Werk je met een koopovereenkomst? In de koopovereenkomst worden afspraken tussen jouw en de fokker gemaakt. Hierin staat onder andere vermeld of je wel of niet mag fokken met de kat, dat je de kat bijvoorbeeld wel of niet buiten mag laten rondlopen, dat je de kat niet mag ontklauwen, dat je de kat niet zomaar aan iemand anders mag doorverkopen, wat gebeurt er als je zelf niet meer voor de kat zorgen kunt, et cetera.  Geen verkeerde zaak dus en helemaal niet vreemd als je deze afspraken van tevoren op papier vastlegt!

En natuurlijk is ook helemaal niet vreemd als de fokker ook aan jou een aantal vragen zal stellen! Zo zal deze bijvoorbeeld vragen of je nog andere huisdieren of katten hebt, of je kinderen hebt, of je werkt, of je partner werkt, kortom hoe je thuissituatie is. Op die manier kan de fokker bepalen of je wel of niet geschikt bent voor het kitten van je keuze! De fokker stelt je helemaal geen vragen?... verder kijken!

We wensen je met bovenstaande tips en suggesties veel succes en plezier met je zoektocht naar je nieuwe huisgenootje!

Waarop te letten bij aanschaf

Al op jonge leeftijd toont een kitten zijn/haar karakter. Een schuw kitten is vaak op volwassen leeftijd nog steeds schuw. Kies daarom een kitten uit, dat vrolijk naar je toekomt en speels is. Let daarbij op het volgende:

  • de ogen moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoeken zitten
  • de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt.
  • controleer de vacht op vlooien. Een veilig vlooienbestrijdingsmiddel is bij de dierenarts verkrijgbaar. (Frontline-spray mag je al gebruiken bij kittens van 2 dagen oud!)
  • de neus moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft.
  • de buik mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal op een wormbesmetting.

Eerst even na laten kijken

Het is verstandig om je nieuwe kitten na thuiskomst even na te laten kijken door je dierenarts. Deze zal het kitten dan controleren op vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes et cetera. Je kunt het kitten laten wennen aan de dierenarts en in laten schrijven voor de eerstvolgende inenting. Uiteraard is dit bezoek het ideale moment voor het stellen van al je overige vragen!


Delen

Volg ons

Gratis registreren

Na registratie kun je direct advertenties aanmaken.

Registreren

Nieuwste advertenties

Zoek jouw kat